U bevindt zich hier

Home >  Baby >  Gezondheid en voeding >  Jeugdgezondheidszorg

Jeugdgezondheidszorg

Als ouder van uw pasgeboren baby krijgt u te maken met verschillende soorten hulp en zorg. De eerste week na de bevalling krijgt u hulp van de kraamverzorgster. Na de kraamtijd neemt de jeugdgezondheidszorg (JGZ) dit over. In de eerste periode krijgt uw baby een hielprik en een gehoortest.

Het huisbezoek

Na ongeveer twee weken komt de jeugdverpleegkundige op huisbezoek. In het eerste huisbezoek maakt u kennis met de jeugdverpleegkundige. Zij doet een intake en geeft uitleg over het consultatiebureau (jeugdgezondheidszorg). Ook vraagt ze hoe het met u en uw partner gaat.

Tot slot bekijkt de jeugdverpleegkundige uw baby en soms wordt uw baby ook gewogen. De jeugdverpleegkundige geeft u alle informatie die u nodig heeft. U kunt al uw vragen stellen.

Het consultatiebureau

Als uw baby ongeveer vier weken oud is gaat u naar het consultatiebureau. U krijgt dan het eerste gesprek met de jeugdarts. Tijdens dit gesprek geeft u toestemming om uw kind te laten vaccineren.

De jeugdarts of jeugdverpleegkundige houdt de eerste vier jaar de groei en ontwikkeling van uw baby goed in de gaten. Samen volgen jullie de grove en fijne motoriek, de sociaal-emotionele ontwikkeling en de spraak- en taalontwikkeling. Verder doet de jeugdarts of jeugdverpleegkundige lichamelijke onderzoeken. Alles wat de jeugdarts en jeugdverpleegkundigen onderzoeken schrijven ze in het dossier van uw kind. 

U kunt zelf ook de groei en ontwikkeling bijhouden in de app van de GroeiGids of de I-Grow app.

De jeugdgezondheidszorg

Jeugdgezondheidszorg is de gezondheidszorg voor kinderen en jongeren tussen 0 en 18 jaar. In sommige gemeenten zelfs tot 23 jaar. De JGZ volgt de ontwikkeling van uw kind. In Nederland zijn de gemeenten verantwoordelijk voor deze zorg. Dit betekent dat elke gemeente zelf mag bepalen hoe het de zorg voor kinderen inricht. Maar ook hoe de plek waar u de zorg kan vinden genoemd wordt. In sommige gemeenten moet u voor het consultatiebureau naar het CJG, in andere gemeenten is dit weer het Wijkteam.

Kijk voor meer informatie over de jeugdgezondheidszorg naar het filmpje op Youtube.nl.

 

Keurmerk

Bron: Jeugdgezondheidszorg

Geef uw mening over deze informatie

Help ons deze website beter te maken

Heeft u opmerkingen over deze informatie? Laat dan hier uw mening achter.

Let op: in dit formulier kunt u alleen opmerkingen plaatsen over de website.

De gegevens van dit formulier worden verstuurd naar websiteleverancier Elkander. De gemeente kan de gegevens inzien. Elkander of de gemeente kan contact met u opnemen over uw bericht, maar is hiertoe niet verplicht.

Reageert u op een pagina met organisatiegegevens, dan wordt uw bericht ook doorgestuurd naar deze organisatie.

Velden met een * zijn verplicht.

Hoe zou u de bruikbaarheid van de informatie beoordelen? *

Heeft u de informatie gevonden die u zoekt? *

Selecteer een of meer van de onderstaande opties

Mag de webbeheerder contact met u opnemen over uw beoordeling?

De webbeheerder kan alleen contact met u opnemen, als u uw gegevens invult