Jonge kinderen vaker met brandwonden naar huisarts

donderdag 7 juni 2018

Het aantal baby's en peuters dat bij de huisarts komt vanwege brandwonden, is flink gestegen. In 5 jaar tijd was de stijging 46 procent.

Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Brandwonden Stichting en onderzoeksinstituut Nivel.

46 procent stijging 

Nivel en de brandwondenstichting hebben onderzoek gedaan naar de periode 2010 – 2015. Per 1000 ingeschreven patiënten steeg het aantal 0 tot 4-jarigen dat bij de huisarts kwam in verband met brandwonden van 8 naar 11,7. Dit is een stijging van 46 procent. 

Uit het onderzoek blijkt verder dat baby's en peuters vergeleken met de rest van de bevolking een 3 keer zo grote kans hebben om met een brandwond in de huisartsenpraktijk te komen. De kans dat deze jonge kinderen met een brandwond de huisartsenpost bezoeken is zelfs 4 keer zo groot. De huisartsenpost is er voor niet-spoedeisende medische hulp in het weekend en in de avonduren. 

Piekmomenten

Piekmomenten zijn de zomermaanden en de periode rond de jaarwisseling. Dan komen meer kinderen met brandwonden bij de huisarts dan in de rest van het jaar. In stedelijke gebieden en in buurten waar inwoners vaker een laag inkomen en een migratie-achtergrond hebben, gaan meer mensen met brandwonden naar de huisarts dan in andere gebieden.

Voorkom brandwonden 

Kleine kinderen ontwikkelen zich razendsnel van baby tot peuter en kleuter. Volgens de brandwondenstichting is het risico op brandwonden tijdens deze ontwikkelingsfases groot. Als een kind leert staan of lopen kan het opeens wél bij dat hete kopje thee. De stichting adviseert daarom om pannen, waterkokers en glazen met hete vloeistof altijd buiten bereik van kleine kinderen te plaatsen.

Meer tips? Schrijf uzelf in voor de e-mail alerts van de Nederlandse Brandwonden Stichting. Of bestel het handige boekje met tips.

Foto: © Nederlandse Brandwonden Stichting


elseOf vraag het Else, onze virtuele medewerker!

Gebieden

Born en de kleine gemeentenWestelijk SittardOostelijk SittardWestelijk GeleenOostelijk GeleenSteinBeekSchinnen

Contact