Foto van ouder en kind op vakantie

Alleen met kind op reis? Regel toestemming!

dinsdag 3 juli 2018

Reist u deze zomer alleen met uw minderjarige kind naar het buitenland? Zorg dat u kunt laten zien dat u hiervoor toestemming heeft.

Maatregelen tegen kinderontvoering

Ook deze zomervakantie kunt u weer te maken krijgen met strenge controles aan de grensDe Koninklijke Marechaussee controleert namelijk of u toestemming heeft van de andere ouder. Met deze controles wil de Marechaussee voorkomen dat een ouder zijn of haar kind ontvoert naar het buitenland.

Documenten

Neem de volgende documenten mee om snel te kunnen aantonen dat u toestemming heeft om met uw kind en zonder de andere ouder naar het buitenland te reizen:

Toestemmingsformulier

Met dit formulier kunt u laten zien dat de personen die het gezag over uw kind hebben, toestemming geven voor de reis. Download het toestemmingsformulier via de website van de Rijksoverheid.

Kopie identiteitsbewijs van andere ouder

De ouder of voogd die thuisblijft en toestemming geeft, heeft zijn of haar handtekening gezet op het toestemmingsformulier. Neem een kopie van het identiteitsbewijs van de thuisblijver mee. De Marechaussee kan de handtekening hiermee controleren.

Uittreksel BRP 

Een internationaal uittreksel van de gemeentelijke basisregistratie (BRP) van het kind. Dit vraagt u aan bij de gemeente waar uw kind woont.

Uittreksel gezagsregister 

Om aan te tonen wie het gezag heeft over uw kind. U vraagt het aan bij de rechtbank.

Kopie overlijdensakte

Als de andere ouder overleden is.

Tips 

  • Vul voor elk kind een eigen toestemmingsformulier in. 
  • Laat een kopie van de toestemming bij de toestemminggever achter. 
  • Gaat u met het vliegtuig? Ga op tijd naar het vliegveld en zorg dat de ouder die thuisblijft telefonisch bereikbaar is tijdens uw vertrek.
  • Informeer bij het consulaat of de ambassade van het land waar u naar toe reist of daar nog extra regels zijn voor het reizen met een minderjarige.
 

Bespaar uzelf tijd

Vooral als u met het vliegtuig reist naar een land buiten het Schengengebied, kunt u met controles te maken krijgen. Maar ook als u per auto, trein of boot reist (binnen of buiten Schengen), is het verstandig om bovenstaande documenten mee te nemen. De documenten zijn niet verplicht. Maar heeft u ze niet bij u, dan moet u op een andere manier kunnen aantonen dat alles in orde is. En dat kan veel meer tijd in beslag nemen. Dan mist u misschien uw vlucht of trein- of bootaansluiting.

Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid en op Kinderontvoering.org 

 elseOf vraag het Else, onze virtuele medewerker!

Gebieden

Born en de kleine gemeentenWestelijk SittardOostelijk SittardWestelijk GeleenOostelijk GeleenSteinBeekSchinnen

Contact