Foto van een leeggelopen ballon

5 dingen die je als ouder moet weten over lachgas

dinsdag 31 juli 2018

Lachgas lijkt steeds populairder onder jongeren. Zorg dat je als ouder weet wat lachgas is en wat de risico's zijn.

De afgelopen jaren gebruiken steeds meer jongeren en jongvolwassenen lachgas als een roesmiddel. 8 procent van de scholieren tussen de 12 en 16 jaar heeft het weleens geprobeerd. En de scholieren die het nog niet gebruikt hebben, weten vaak al wel wat lachgas is. Toch denken ze vaak ten onrechte dat het een onschuldig middel is.

Zorg daarom dat je als ouder weet wat lachgas is en wat de risico's zijn. Zo kun je makkelijker het gesprek aangaan en je kind duidelijk maken dat het beter geen lachgas kan gebruiken. Om ouders hierbij op weg te helpen, noemt het Trimbos-instituut 5 dingen die je moet weten over lachgas:

1. Lachgas is eigenlijk drijfgas voor slagroomspuiten

Lachgas is een verbinding van stikstof en zuurstof die soms als pijnstiller bij bevallingen wordt gebruikt. In de horeca wordt lachgas gebruikt via patronen, om er slagroom mee uit een cilinder te kunnen spuiten. De gebruikers die het als genotsmiddel gebruiken, ademen het in via een ballon gevuld met lachgas uit slagroompatronen.

2. Lachgas zorgt voor een korte, sterke roes die lijkt op erg dronken zijn

Iemand die lachgas gebruikt, merkt vrijwel meteen effect. Een paar minuten lijken horen, zien en voelen in elkaar over te lopen. Deze dromerige roes duurt een paar minuten en lijkt op stevige dronkenschap. Sommige gebruikers krijgen lachbuien.

3. Lachgas is vrij verkrijgbaar, maar geen onschuldig middel

Lachgas is makkelijk verkrijgbaar en niet verboden. Het risico op ernstige gezondheidsproblemen is vrij klein. Toch is lachgas niet helemaal onschuldig. Gebruikers lopen de kans flauw te vallen. En in combinatie met alcoholgebruik is er een risico op zuurstoftekort. Bovendien zijn de hersenen van pubers nog volop in ontwikkeling. Daarom is het belangrijk dat jongeren onder de 18 jaar géén lachgas gebruiken.

4. Gebruik is moeilijk te herkennen

Er zijn geen duidelijke signalen waaraan je kunt herkennen dat jouw kind lachgas gebruikt. Het is al na een paar minuten uitgewerkt. Daarna is er eigenlijk niets meer van te merken.

5. Als ouder heb je invloed

Je kunt gebruik van lachgas wel bespreekbaar maken thuis. Vraag je kind bijvoorbeeld:

  • wat weet je over lachgas?
  • heb je weleens lachgas gezien?
  • wat vind je van lachgas?
 

Sommige kinderen vinden het moeilijk om met groepsdruk om te gaan. Je kunt je kind dus helpen om nee te leren zeggen als dat nodig is. Kijk voor meer informatie en tips voor het gesprek met je kind op drugsinfo.nl en uwkindenuitgaansdrugs.nl.

Bekijk deze uitleg van Trimbos als video op het platform Vimeo.

Bron: website Trimbos-instituut, Factsheet lachgas
elseOf vraag het Else, onze virtuele medewerker!

Gebieden

Born en de kleine gemeentenWestelijk SittardOostelijk SittardWestelijk GeleenOostelijk GeleenSteinBeekSchinnen

Contact