Foto van een sleutelbos tegen een oranje achtergrond

Kamerhuur-tips voor het nieuwe collegejaar

donderdag 9 augustus 2018

Zoek je samen met je jongvolwassen kind naar woonruimte? Betaal geen onterechte extra kosten en voorkom oplichting.

In de Nederlandse universiteitssteden staan de introductieweken voor nieuwe studenten weer voor de deur. Een deel van de studenten gaat uit huis en moet op zoek naar een kamer. Er komt nogal wat kijken bij het huren van woonruimte. Naast alle betrouwbare studentenhuisvesters zijn in steden met een krappe woningmarkt ook kwaadwillende verhuurders en oplichters actief.

Help jij je kind bij het zoeken naar een studentenkamer? Zorg dat jullie je samen goed voorbereiden en wees kritisch!

Sleutelgeld en administratiekosten

Het mag niet van de wet, maar gebeurt nog steeds: verhuurders die 'sleutelgeld' of 'handgeld' vragen. Het gaat om een bedrag dat de huurder aan het begin van de huurperiode zou moeten betalen, puur vanwege het feit dat hij of zij een kamer 'mag' komen huren.

Betaal niet of vraag een betalingsbewijs

Voor sleutelgeld is het advies: betaal dit soort kosten liever niet! Doet je zoon of dochter het toch, dan kan het maar beter om een betalingsbewijs vragen. Of zorgen dat er onpartijdige getuigen bij zijn. Soms moet je kind bij het tekenen van het contract ook nog administratie-, contract-, of verhuurkosten betalen. Is dit bedrag overdreven hoog, dan is het eigenlijk ook een soort sleutelgeld. Te veel betaalde bedragen zijn achteraf terug te vragen via de rechter. De gedupeerde moet dan wel met een betalingsbewijs duidelijk kunnen bewijzen hoeveel hij of zij waarvoor heeft betaald.

Voorkom oplichting

Naast kwaadwillende verhuurders zijn er ook echte oplichters actief. Zij bieden op internet woningen aan die ze eigenlijk niet bezitten, of die helemaal niet bestaan. Zulke partijen verdienen geld door aanbetalingen te vragen van de woningzoekende. Wat kun je samen met je kind doen om dit te voorkomen?

  • Vertrouwen jullie een aanbod niet? Doe dan eerst meer onderzoek voordat je een aanbetaling doet. Kijk bijvoorbeeld in het Kadaster wie de echte eigenaar is van een pand. Voor een paar euro kun je deze informatie al opvragen.
  • Via google image search kun je zien waar een foto op internet allemaal te vinden is. Staat de afbeelding van precies dezelfde kamer bijvoorbeeld bij een advertentie in Leiden én in Groningen?Dan klopt er iets niet.
  • Is het aanbod te mooi om waar te zijn? Dan is dat waarschijnlijk ook zo.
 
Kijk voor meer informatie en tips over kamers huren in het dossier 'Op kamers' op de website van de Woonbond.
 
Bron: Woonbond

elseOf vraag het Else, onze virtuele medewerker!

Gebieden

Born en de kleine gemeentenWestelijk SittardOostelijk SittardWestelijk GeleenOostelijk GeleenSteinBeekSchinnen

Contact