Ouder met een klein kind in de armen

2 maanden betaald ouderschapsverlof dankzij EU

vrijdag 5 april 2019

Ouders in Nederland krijgen in de toekomst recht op minimaal 2 maanden betaald ouderschapsverlof.

Het Europees Parlement heeft dit op 4 april besloten. Een grote meerderheid van de parlementsleden stemde voor een richtlijn die bepaalt dat ouders in de Europese lidstaten recht hebben op minimaal 4 maanden verlof, waarvan in elk geval 2 betaald. De EU wil hiermee zorgen voor een betere werk-privébalans voor ouders.

Nu 6 maanden onbetaald

Ouders hebben in Nederland op dit moment recht op 6 maanden ouderschapsverlof, die ze mogen inzetten tijdens de eerste 8 levensjaren van hun kind. Dit verlof is nu nog onbetaald, tenzij er andere afspraken zijn gemaakt tussen de werkgever en de werknemer. Dankzij de nieuwe EU-richtlijn krijgen ouders in Nederland straks dus in elk geval 2 van deze 6 maanden betaald.

Precieze regeling nog niet bekend

Hoeveel geld ouders in die 2 maanden precies krijgen, is nog niet bekend. De regeringen van de lidstaten mogen zelf bepalen hoe ze de regeling precies uitvoeren. Ook mogen de lidstaten zelf beslissen wie de kosten moet betalen: de overheid of de werkgever. Nederland heeft 3 jaar de tijd om van de richtlijn een nationale wet te maken. Minister Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) heeft al aangekondigd de EU-richtlijn te willen opvolgen. Eind dit jaar wil hij vertellen hoe hij dit gaat doen.

Bron: Europees Parlement, NOS


elseOf vraag het Else, onze virtuele medewerker!

Gebieden

Born en de kleine gemeentenWestelijk SittardOostelijk SittardWestelijk GeleenOostelijk GeleenSteinBeekSchinnen

Contact