2 waterkranen uit de muur

1000 waterpunten op schoolpleinen

vrijdag 12 april 2019

In de komende 2 jaar komen er zo’n 1000 nieuwe watertappunten bij scholen.

Overgewicht tegengaan

Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) wil het hiermee aantrekkelijker maken voor kinderen om snel even wat water te drinken tussen het spelen door. Hij hoopt dat op die manier minder kinderen in zo’n situatie naar de supermarkt gaan om ongezonder drinken te halen. Het plaatsen van de watertaps is een van de maatregelen waarmee Blokhuis overgewicht wil tegengaan. 

Subsidie

Scholen kunnen voor de plaatsing van de tappunten meedoen aan een subsidieregeling. De subsidieregeling gaat in de loop van mei open en duurt 2 jaar. In totaal is er 2 miljoen euro beschikbaar. De verwachting is dat het tot zo’n 1000 watertappunten leidt. Maar het kunnen er ook meer worden. 
Basisscholen kunnen driekwart van de kosten vergoed krijgen. De rest moeten scholen zelf betalen. Blokhuis hoopt dat gemeenten of bijvoorbeeld buurtverenigingen bijspringen en de rest van het geld voor hun rekening nemen. Want een hele straat of buurt heeft volgens de staatssecretaris iets aan een openbare watertap. 

Nationaal Preventieakkoord 

Het plan om op schoolpleinen watertaps neer te zetten, is onderdeel van het Nationaal Preventieakkoord. In dat akkoord heeft staatssecretaris Blokhuis samen met meer dan 70 organisaties maatregelen vastgelegd tegen roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik.

Bron: Rijksoverheid


elseOf vraag het Else, onze virtuele medewerker!

Gebieden

Born en de kleine gemeentenWestelijk SittardOostelijk SittardWestelijk GeleenOostelijk GeleenSteinBeekSchinnen

Contact