U bevindt zich hier

Home >  Basisschoolkind >  Groei en ontwikkeling >  Lichamelijke ontwikkeling >  Groei

Groei bij kinderen

Of een kind goed groeit kun je bekijken door de lichaamslengte in te vullen op een groeicurve. In sommige perioden maken kinderen een groeispurt door.

Wat is een groeicurve?

Om de groei van je kind te volgen kun je die vergelijken met de groei van andere kinderen van dezelfde leeftijd. De middelste lijn in een groeicurve geeft aan wat de gemiddelde lengte en het gemiddelde gewicht van een groep kinderen is van een bepaalde leeftijd. De buitenste lijnen geven de lijnen aan waarbinnen het grootste deel van de kinderen zit.

Wat is normaal?

Het is logisch dat bijna geen enkel kind precies de gemiddelde lijn volgt. Belangrijk is de eigen groeilijn van je kind. Vlakt de groeilijn af of komt er een knik in de lijn, dan kun je eens met de huisarts overleggen. Wijkt een kind fors af van de eigen groeilijn, dan kan er sprake zijn van een groeistoornis.

  • Tussen 4 en 6 jaar groeit je kind ongeveer 6 centimeter per jaar. Maar niet alle kinderen groeien even snel. Kinderen die snel groeien kunnen last krijgen van groeipijn.
  • Tussen 6 en 9 jaar groeit je kind snel. Gemiddeld weegt een kind van 6 jaar ongeveer 22 kilo. Met 8 jaar weegt je kind ongeveer 27 kilo bij een lengte van 1,30 meter.
  • Tussen 9 en 14 jaar groeien kinderen meestal heel snel. Ze maken dan een groeispurt door. Rond 12 jaar zijn de meeste kinderen tussen de 1,40 meter en 1,70 meter lang.

Kijk ook eens op:

Handige apps

  • GroeiGids app – Met de app van de GroeiGids kun je als (aanstaande) ouder de groei en ontwikkeling van je kind(eren) bijhouden.
  • iGrow – Met de app van TNO kun je eenvoudig zien hoe je kind (van 0-10 jaar) groeit, hoe lang je kind wordt en of het een gezond gewicht heeft.
  • GezondGroeien – Met de app van het Voedingscentrum kun je de groei en ontwikkeling van je kind in je buik en de eerste jaren daarna volgen.

 

Keurmerk

Bron: Groei bij kinderen